Clasificarea ceaiului

Avand in vedere istoria ceaiului este normal sa existe o mare varietate de ceaiuri. Nu cred ca putem sa le acoperim pe toate, dar incercam totusi sa mentionam particularitatile fiecarei tari producatoare , categoriile mari de ceai precum si soiurile cele mai cunoscute.

Selectie cu ceaiuri
Daca ati citit Cultivarea si Producerea Ceaiului stiti deja ca ceaiul se imparte in categorii dupa modul de procesare. Astfel avem categoriile mari : ceai negru , ceai verde , ceai alb , ceai galben si oolong-uri. Totusi , aceste categorii nu sunt suficiente. Veti vedea de exemplu ca ceaiul verde chinezesc este diferit de ceaiul verde japonez datorita modului in care este produs. Acest lucru este valabil si pentru ceaiul negru. De exemplu , in Taiwan, se obisnuieste sa se usuce ceaiul negru deasupra focului , acest lucru dand nastere unei subcategorii : ceai negru afumat.

Pe langa acest lucru , ceaiul este influentat si de zona in care creste (de sol , de temperatura , de altitudine , de umiditate). Acelasi ceai nu va avea acelasi gust crescut in alta zona. Este deci foarte corect sa il clasificam dupa tari si regiuni.

Nu Uitati

In general fiecare tara sau regiune are propriul mod de preparare. Deoarece ceaiurile cresc si se produc in conditii diferite, noi va recomandam sa incercati pe cat posibil sa il preparati dupa cum se recomanda in zona din care provine. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa va imbracati in kimono , ci ca ar trebui sa incercarti sa faceti la temperatura si timpul recomandat.