Metoda Japoneza

Japonia fiind o mare consumatoare de ceai, este normal sa aiba propriile metode de a prepara ceaiul. Cand vorbim de ceai in contextul Japoniei se intelege ceai verde, ceaiul negru fiind aproape inexistent in Japonia.

Bineinteles, exista mai multe feluri de ceai verde in Japonia. Datorita solului, climei si modului de cultivare si producere, ceaiul verde japonez este putin diferit fata de cel chinezesc la gust si are ca urmare un mod de preparare putin diferit fata de omologul sau chinez. Pentru a evita o confuzie ,metoda de preparare a ceaiul verde japonez nu inseamna si nu aduce referire la celebra ceremonia a ceaiului, despre care o sa discutam sumar in ultima parte a acestei sectiuni. Ceremonia ceaiului japonez (chiar si cea formala) are legatura cu prepararea ceaiului verde pudra Matcha

Ce aveti nevoie

  1. Un ceainic , preferabil unul japonez kyusu
  2. Cesti, preferabil fara toarta, cu una in plus fata de numarul de persoane care servesc ceai
  3. Un ceai verde bun
  4. O lingurita, preferabil de bambus sau plastic

Cum se prepara

Ceremonia Sencha

1. Fierbeti apa

Fierbeti apa. In caz ca nu stiti deja, calitatea apei conteaza, pentru un ceai bun aveti nevoie de o apa de calitate .

2. Umpleti ceainicul cu apa fiarta

Turnati apa in ceainic si lasati pana la un minut. Dupa turnare, apa va ajunge la 85-90 grade Celsius iar ceainicul se va incalzi. Frunzele de ceai nu trebuie puse inca.

3. Turnati in cesti

Dupa cum am mentionat, aveti nevoie de o ceasca in plus. Daca preparati o ceasca de ceai, aveti nevoie de doua, daca preparati doua, aveti nevoie de trei, etc.
Puneti cestile in rand si turnati pe rand apa in cesti in afara de ultima. Goliti restul de apa din ceainic. In acest moment aveti exact cantitatea de apa de care aveti nevoie.

4. Puneti frunze de ceai in ceainic

Folosind aceleasi frunze, puteti face trei, patru infuzii succesive.

Folosind o lingurita, adaugati ceai in ceainic . Daca nu aveti alte instructiuni , puneti o lingurita la 2 cesti. Unele ceaiuri, cum ar fi gyokuro au nevoie de o cantitate mai mare si o temperatura mai scazuta.

5. Raciti apa din cesti

Turnati apa dintr-o ceasca in alta, coborand in acest fel temperatura. Daca aveti trei cesti (2 cu apa si una fara), turnati apa din ceasca a doua in a treia, si din prima in a doua. In acest fel apa ajunge la 75-80 de grade , perfecta pentru un sencha, cat si pentru majoritatea ceaiurilor verzi . De obicei, cu cat e mai nobil sortimentul de ceai, cu atat mai scazuta e temperatura de infuzare. Pentru a obtine o temperatura scazuta, apa se va turna dintr-o ceasca in alta pana se va obtine temperatura potrivita. La inceput, un termometru v-ar fi de foarte mare ajutor, dar in cele din urma o sa puteti aprecia singuri temperatura. Ca si reper, cu fiecare turnare temperatura apei scade cu 10-15 grade .

6. Turnati apa din cesti in ceainic

Apa, la temperatura potrivita, se va turna in ceainic, apoi se va pune capacul.

7. Asteptati

Asteptati intre 30 secunde si 2 minute . Pentru ceaiurile care au nevoie de o temperatura mai scazuta, va trebui sa asteptati mai mult.

In general, aici puteti experimenta. Gresiti doar cand ceaiul devine amar, insemnand ca ceaiul a stat la infuzat prea mult. Multa lume prefera sa il lase la infuzat doar 30 secunde, dar multi lasa 2 minute .

8. Turnati din nou in cesti

Turnati ceaiul in cesti pana la ultima picatura. Savurati-i aroma, admirati-i culoarea si incercati sa va amintiti aceste lucruri data viitoare cand preparati . Tineti minte, ceaiul nu trebuie sa fie amar .