Prepararea ceaiului

Majoritatea tarilor producatoare de ceai si-au dezvoltat obiceiurile lor de a prepara si servi ceaiul, majoritatea avand ca scop producerea unei bauturi de calitate. In unele tari, Japonia fiind cel mai bun exemplu, unele practici s-au extins mai mult decat simpla preparare a ceaiului, ajungand la statutul de arta a artelor.

Noi vom trece in mare peste obiceiurile majore din China si Japonia si vom scrie despre cateva reguli generale pe care trebuie sa le aveti in vedere atunci cand preparati un ceai. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il stiti este ca nu toate ceaiurile se prepara la fel.

O metoda de a afla timpul de infuzare:
Puneti o cantitate mica de ceai intr-o ceasca apoi turnati apa de ceai. Gustati odata la 30 de secunde si notati impresiile dumneavoastra. In momentul in care gustul incepe sa devina amar, ceaiul a stat prea mult.
Stim deja ca sunt mai multe categorii de ceai. Principalele categorii care se gasesc la noi sunt ceaiul negru si verde, iar mai nou in unele locuri se gaseste si ceai alb si oolong.

Ceaiul negru este cel mai usor de preparat, deoarece este cel mai putin sensibil, avand nevoie de apa fierbinte apropiata de punctul de fierbere (95-100 grade Celsius) .

Ceaiurile verzi se prepara in general la o temperatura mai scazuta, in jur de 80-90 de grade. Pentru aceasta este destul sa lasati apa sa se raceasca 4-5 minute. Daca doriti sa coborati la 75 de grade, mai lasati apa la racit inca 15 minute. Timpul de infuzare difera de la ceai la ceai, de exemplu pentru sortimentele mai tari sunt suficiente 1-2 minute, pe cand la alte ceaiuri mai fine este nevoie de 3-4 minute. Timpul de infuzare se reduce daca folositi o cantitate mai mare de ceai. Pentru ceaiurile verzi chinezesti, un timp mai mic de infuzare permite folosirea unei temperaturi mai ridicate. Metoda kung fu este cea mai potrivita pentru a experimenta acest lucru.

Orice ceai ati prepara, apa pe care o folositi poate da un gust mai bun sau mai rau. Puteti citi mai multe despre apa in sectiunea calitatea apei.

Pe langa o apa buna, este recomandat sa folositi si un ceainic. Marii iubitori de ceai folosesc mai multe ceainice, de exemplu unul pentru ceai negru si altul pentru ceai verde. Cel mai bun ceai se obtine intodeauna folosind ceainicul potrivit. Pentru a afla mai multe, va rugam sa cititi despre ceainice.

Daca sunteti pregatiti sa preparam ceai, putem incepe cu un ceai chinezesc, preparat folosind metoda gong fu, sau cu unul japonez, folosind ceremonia sencha . Amandoua sunt metode excelente de a prepara ceaiul, dar daca doriti niste sfaturi rapide, putem sa incepem cu alte metode de preparare.