Ceaiul si sanatatea

In China , de acum 5 mii de ani pana azi , ceaiul verde era si este considerat nu doar un divertisment, ci si un leac eficient si usor. Preparat si baut in mod corect, are un efect stimulator si compensator asupra corpului si a spiritului. Cercetarile medicale din ultimul timp au confirmat efectele sale pozitive.

Dat fiind ca ceaiul verde poate fi baut in cantitati mari fara nici un fel de probleme, eficacitatea sa biologica poate fi pusa pe deplin in valoare. Se observa ca la populatiile cu o nutritie deficitara, consumul abundent de ceai verde este suficient pentru a impiedica distrofia. Astfel, ceaiul verde este adecvat pentru tratarea unor afectiuni relativ inofensive, dar persistente, ca de exemplu durerile de cap. in cazul unor boli grave, sau cronice, el trebuie insotit de o medicatie corespunzatoare. Ceaiul verde poate constitui un supliment eficace al tratamentului medical. In cele ce urmeaza vom explica in ce boli acesta are eficienta maxima si de ce.

Dintotdeauna, in Orient, toate ceaiurile au fost considerate ca un veritabil panaceu: sporirea concentrarii intelectuale, scaderea oboselii, longevitate. Cand a ajuns in Europa la inceputul secolului al XVI-lea a starnit repede dispute intre medici: unii afirmau ca ceaiul elimina cefaleele, oboseala si problemele respiratorii; altii declarau ca era o bautura impura. Abia incepand din secolul al XlX-lea, o data cu aparitia medicinei stiintifice, au fost publicate primele studii serioase despre binefacerile ceaiului. S-a constatat ca e benefic mai ales in problemele cardiovasculare, cat si in tulburarile digestive si hepatice. Alte studii mai recente arata ca ceaiul e bogat in antioxidanti, substante care protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi, raspunzatori pentru imbatranire.

Dintre toate tipurile de ceai ceaiul verde, care nu e oxidat si care sufera mai putine transformari decat celelalte ceaiuri, poseda proprietati terapeutice si mai impresionante.